Triggerpoint massage

Wat is een triggerpointmassage?

Deze vorm van massage is geschikt bij verschillende soorten klachten zoals schouderklachten, nekklachten, RSI, tennisarm en nog vele andere pijnklachten. Omdat de patronen van triggerpoints en de daaraan gerelateerde klachten voor de meeste mensen ongeveer hetzelfde zijn, geeft de locatie van een klacht al een goede indicatie van welke spieren erbij betrokken zouden kunnen zijn. Eenmaal gevonden kunnen we met de triggerpointmassage de triggerpoints goed behandelen waardoor de pijn en symptomen op termijn verdwijnen. Om sneller van het triggerpoint af te zijn is het van belang dat deze vaker behandeld wordt, ik zal u dan ook laten zien hoe u dit thuis kunt doen. Hoe vaker, hoe beter!

Wat is een triggerpoint?

En wat is dan precies een triggerpoint? Een triggerpoint is een spierknoopje wat voelbaar is tijdens het masseren. Travell en Simons (2 artsen uit Amerika) definiëren een triggerpoint als “een heel gemakkelijk te irriteren, hevig pijnlijk plekje in een knobbeltje in een strakke streng spierweefsel”. Iedereen heeft triggerpoints, alleen heeft niet iedereen er last van.Triggerpoint
Triggerpoints kunnen verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld; ongelukken, valpartijen, operaties, blessures en ook door overbelasting. Een veel voorkomend voorbeeld van afgeleide pijn is pijn in de nek waardoor je je hoofd niet meer goed kunt draaien.

Hoe herken je een triggerpoint?

Als je op een triggerpoint drukt dan kan dat soms erg pijnlijk zijn. Het voelt aan als een erwtje, een knobbeltje in een streng spierweefsel.

Werkwijze?

De werkwijze bij een triggerpointmassage is redelijk dezelfde als bij een ontspanningsmassage. Het verschil is dat er tijdens de triggerpoint massage vooral klachtgericht gewerkt zal worden.