Rugpijn, wat kun je er zelf aan doen?

Wat is nu eigenlijk rugpijn? Die pijn laag onderin je rug die je belet “gewoon” je ding te doen en waar geen specifieke oorzaak voor aanwijsbaar is. Die je door de pijnscheuten telkens in een onnatuurlijke houding dwingt.  Waar komt het vandaan maar vooral, hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf?

Rugpijn is een veel voorkomende pijnklacht, overbelasting de meest waarschijnlijke oorzaak. 80 tot 90% van de mensen krijgt er wel eens mee te maken.

rugklachten blog

We hebben het allemaal druk. En natuurlijk weten we dat we op onze houding moeten letten. Maar je zit net zo lekker, en je weet eigenlijk ook wel dat je misschien niet de juiste stoel hebt.  Je bent gefocust op je werk, druk turend naar t scherm. Te lang in dezelfde houding, je bent zo fijn aan t werk.. Of soms wil je snel even iets optillen, iets pakken.  Je denkt er niet bij na, je doet het gewoon. En dan is het zover… Rugpijn! Je lijf fluit je terug.

Dit klinkt vreemd, maar vaak is dit wel juist. Het is een gevolg van te vaak en te lang niet luisteren naar je lijf wat vraagt. Vraagt om voldoende beweging, rust, de juiste houding, juiste voeding… Het klinkt allemaal zo simpel.

Maar goed, de rugpijn. Het zit er,en wat kun je er nu aan doen? Het is goed om te weten dat de rugpijn laag in de rug meestal vanzelf weer overgaat. In de tussentijd is het vooral van belang in beweging te blijven. Door in bed te blijven verzwakken de spieren, dat zorgt weer voor een vertraging van het herstel. Zorg dat de spieren warm blijven, neem als het nodig is in het begin paracetamol. En blijf bewegen! Rustig aan, luister naar je lijf. Houden de klachten aan, dan is het zeker raadzaam je arts te raadplegen.

Nadat de acute fase van rugpijn voorbij is kan massage en een uitkomst bieden. Het vermindert de pijn en beperking, het bevordert het functieherstel. Ook medical tapen kan een uitkomst bieden en verlichting geven, al in een eerder stadium. Wat dacht u van een triggerpoint massage? Of een ontspanningsmassage. Informeert u naar de mogelijkheden.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*