Bindweefselmassage

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een vorm van reflexzone massage. Bindweefsel (fascia) heeft een ondersteunende en verzorgende functie. Fascia is op veel plaatsen in het lichaam te vinden.

Waarom?

Het uitgangspunt is dat bepaalde zones van het lichaam in verbinding staan met bepaalde organen, klieren en andere lichaamsfuncties. De bloedvaten en zenuwen lopen via het bindweefsel naar de organen.

Tijdens de massage krijgen de zenuwen in het huidgebied een prikkel, wat doorwerkt naar bepaalde organen. Als een orgaan minder goed functioneert is dat op de rug voelbaar in de vorm van een verhoogde spanning van de huid. Door bijvoorbeeld op de rug de zone te stimuleren die bij de lever hoort wordt de leverfunctie verbeterd. Klachten die vanuit dat orgaan komen kunnen daardoor afnemen. De bindweefselmassage zt ervoor dat de huid weer losser wordt  en beter te verschuiven is. Ook kunnen blokkades worden opgelost.

Werkwijze?

De behandeling varieert in techniek van oppervlakkige strijkingen tot het rollen van de huid. Hierdoor verbetert de doorbloeding van de huid en de conditie van het bindweefsel. Bindweefselmassage voelt soms wat scherp aan en heeft een tijdsduur van 15-30 minuten.
Vaak voelt het geheel wat aangenamer als de massage wordt opgenomen in een volledige behandeling. De massage wordt daarom vaak gecombineerd met andere massages zoals o.a ontspanningsmassage, sportmassage, stoelmassage,  of sporttherapie

Myofascial Release? 

De fascia, het bindweefsel,  reageert op én onthoudt gebeurtenissen met een hevige of langdurige impact. Uiteindelijk kan de fascia veranderen in een strak pantser wat het lichaam wilt beschermen, maar eigenlijk zo alleen maar meer ellende veroorzaakt. Als gevolg van trauma, verkeerde gewoontes, operatie (littekenweefsel) of overbelasting kunnen verklevingen ontstaan die de flexibiliteit verminderen.

De gezonde fascia lijkt op een web. Bij een beperking hiervan gebeurt er iets met dit gespannen, krachtige maar flexibele weefsel dat rondom de spieren ligt: het droogt uit en hardt uit.

Wat gebeurt er tijdens Myofascial release:

Myofascial release werkt volgens een principe van banen in het lichaam. Dit is goed te zien op de foto. Wat we doen tijdens MR is het losmaken van de verschillende lagen. Hierdoor neemt de pijn af en de beweging weer toe. Deze techniek hoeft ook zeker niet alleen ingezet te worden tijdens klachten maar kan daarnaast ook prestatieverhogend werken.