Waarom verlangen we zo naar zon, licht en warmte?

Waarom verlangen we zo naar zon, licht en warmte? Waarom voelen we ons nu soms nog zo moe en neerslachtig? Moe en neerslachtig. Kokopilau, massage en medical tapen

In de praktijk is het duidelijk zichtbaar; we worden met ons allen niet zo blij van het huidige weer en proberen dan ook elke zonnestraal te vangen. En moe.. We blijven moe. Bij het ontwaken het idee hebben alweer terug naar bed te willen. Waar komt dit vandaan?

Voel je je soms wat somber en kun je je maar moeilijk concentreren? Slaap je veel of meer maar word je toch niet uitgerust wakker?

Waarom verlangen we zo naar zon, licht en warmte? Gebrek aan licht, slaap én warmte kan je humeur negatief beïnvloeden.

Ons dag en nachtritme wordt gereguleerd door het hormoon melatonine. De productie hiervan wordt geremd door licht en gestimuleerd door duisternis. Dus van nature slapen we eigenlijk meer in de winter, het wordt vroeg donker. Helaas gaan we door het gebruik van kunstlicht en het turen naar schermen tegen de regels van moeder in. Het lichaam heeft in deze tijd gewoonweg langer nodig om zich op te laden en dus vitaal te blijven. Vervolgens heeft weinig slaap en veel (hersen-)activiteit een negatieve invloed op het immuunsysteem waardoor de cirkel rond is.

Maar wat kan je eraan doen? Wat doe je aan het gevoel van neerslachtigheid? Zorg voor voldoende zon, licht en warmte. Ga naar buiten ook al is het wat koud, blijf in beweging, slaap voldoende. En maak eens een afspraak voor een massage. Maar waarom dan juist nu?

Spanning zet zich vast in ons lichaam, evenals kou. De een krijgt hoofdpijn, de ander nekklachten. Of hoofdpijn. Wanneer je teveel van jezelf vraagt zet het lichaam zich schrap, door het gebrek aan beweging krijgen we het koud. Door “het schrap zetten” of het vele zitten en het turen naar schermen gaat de meeste energie naar ons hoofd en krijgen we koude handen en voeten. Door kou heeft het lichaam (meer) energie nodig om zichzelf warm te houden. Massage zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat handen en voeten weer warm worden. En warmte in ons lichaam is wat we nodig hebben in deze tijd!

Ook wordt door massage de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd. Oxytocine werkt stress verlagend en kalmerend. Hoe groter de productie van dit hormoon, hoe beter je lichaam in staat is om te ontspannen en de bloeddruk te verlagen. Je voelt je fitter, opgeruimder en meer ontspannen. Kortom; je zit wat beter in je vel! En dat kunnen we zeker gebruiken in deze tijd van het jaar.

Al met al; u bent van harte welkom bij Kokopilau.

En hou vol, de dagen worden alweer langer..

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*