Waarom krijgen we spierpijn bij griep?

Waarom krijgen we spierpijn tijdens griep. Kokopilau, massage en medical tapenHet griepvirus infecteert alleen de luchtwegen. Het lijkt onlogisch dat de griep dus spierpijn veroorzaakt. Maar hoe kan het dat we spierpijn hebben tijdens de griep?

Die spierpijn hebben we aan ons eigen afweersysteem te danken. Net als de koorts en hoofdpijn. Om precies te zijn hebben we dat te danken aan de signaalstoffen die witte bloedcellen aanmaken om weer andere witte bloedcellen voor een indringer te waarschuwen. Deze witte bloedlichaampjes (de interleukines) activeren ook de pijnreceptoren in de spieren en zorgen zo dus voor een vage, niet duidelijke spierpijn.

Deze signaalstoffen zijn ook verantwoordelijk voor de koorts die bij griep ontstaat. Ze instrueren de hypothalamus, het regelcentrum van het brein, om de lichaamstemperatuur op te voeren. Dit helpt bij het bevechten van de ziekte. Want de enzymen die het virus gebruikt om zich te vermenigvuldigen hebben een hekel aan hoge temperaturen. Maar vooralsnog kan men niet duidelijk aangeven waaróm je spierpijn hebt tijdens de griep.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*