Fibromyalgie. Maar wat is het eigenlijk?

Fibromyalgie. In de praktijk hoor en zie ik het steeds vaker. Maar wat is het nu eigenlijk?
Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn (algia) in bindweefsels (fibro) en spieren (myo). Bindweefsels en spieren zijn de weke delen van een lichaam, daarom wordt fibromyalgie ook wel de weke delenreuma genoemd. De pijn die fibromyalgie veroorzaakt is een pijn die zich bevindt in het hele lichaam. In spieren, spier- en gewrichtsaanhechtingen en pezen. Het beste kan dit worden uitgelegd als een hevige spierpijn.
Helaas is spierpijn niet de enige klacht. De term Fibromyalgie beschrijft de klachten, maar niet de oorzaak.

fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische pijn.

De ene dag minder dan de dag daarvoor, de ene dag juist pijnlijk op die plek die de dag erna weer wat minder gevoelig is. Onvoorspelbaar en gepaard gaande met vermoeidheid, slecht slapen, hoofdpijn, angsten en depressies, concentratie- en geheugenstoornissen, schommelingen in temperatuur.
De stijfheid na even in dezelfde houding te zijn geweest, hoe ontspannen ook. Het “achteraf gestraft worden” na activiteiten. Wat soms vanzelf gaat, kan een andere keer een hele opgave zijn.
Geen twee mensen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Geen dág van een persoon met fibromyalgie is hetzelfde, dus ook de eventuele behandeling en wijze van aanslaan is verschillend . Tot op heden is helaas uitproberen de enige manier om vast te kunnen stellen of een behandeling effect heeft of niet.
Helpt massage? Ja, onderzoek toont dat aan. Helaas lost het niets op, maar het kan ondersteunen en bijdragen. Een massage is erop gericht het lichaam tot rust en in balans te brengen, het zenuwstelsel te kalmeren. Spierkrampen te verlichten en de opname van zuurstof te verbeteren. Doordat het zenuwstelsel wordt gekalmeerd, komt er endorfine vrij, en deze stof zorgt voor een “geluksgevoel”.

Massage kan bijdragen aan een positief gevoel van welbevinden.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*